Bu hastalıkta mikroorganizmalar rol oynamaktadır ki bunların başında escheria coli, stafilokok ve streptokoklar gelir. Kadınlarda idrar yolu (uretra) erkeklere göre kısa olduğundan, gebelik esnasında ve bazı jinekolojik hastalıklarda (kadın üreme organlarıyla ilgili hastalıklar), mesane iltihaplanmasına sık olarak rastlanır. Tekrarlayan mesane iltihaplanmaları; taş, tümör ve erkeklerde prostat büyümeleriyle ilgili olabilir. Mesaneye sonda konması veya benzeri işlemler de mesane iltihaplarına yol açabilir.
Mesane iltihaplanınca; sık sık idrara çıkmak, idrar yaparken yanma ve ağrı, bulanık idrar yapma, devamlı idrar yapma duyusunun varlığı gibi belirtiler sözkonusu olabilir. İdrar; kötü kokulu ve kanlı olabilir. Bazan ateş, titreme, terleme de eşlik edebilir. İdrar; mikroskopta incelenirse bol miktarda beyaz küre bulunduğu görülür.
Tedavi için doktorca uygun antibiyotikler (bactrim, gentamisin veya ampisilin vb.), uygun idrar yolu antiseptikleri (nalidiksik asit, nitrofurantoin vs.) verilir. Ayrıca bu ilaçların hiç tesirli olmayacağı spesifik (Tbc. gibi) iltihaplar da olabilir. Hastaya bolca su içmesi söylenir.
Tekrarlayan mesane iltihaplarında, altta yatan sebep, mutlaka araştırılmalıdır. Tedavi ihmal edilirse veya eksik yapılırsa, böbrekler de hastalanabilir.
Bitkisel Tedavi, İbrahim Gökçek, Bitkisel Ürünler, Gökçek Gıda İlaç, şifa market