Midenin iç yüzeyini döşeyen hücrelerin bazısı ağızdan mideye gelen gıdaların hazmını kolaylaştırmak için asit salgılar ve mide boşluğuna asidi bırakırlar, gıdalar bu asit yardımıyla parçalanıp bulamaç haline gelir.asit salgısının az ya da çok olması durumunda bazı hazım problemleri oluşur,aşırı salgı durumunda mide iç yüzeyinde bozulma ,ülser oluşumu,gastrit oluşumu görülür. eğer yemek borusuna kaçak oluyorsa bu asit yemek borusuna zarar verir ve yemek borusu iltihabı anlamına gelen özefajit gelişir. mide asit salgı azlığında ise midedeki hücrelerin değişime uğramasıyla tümör oluşma riski vardır. hastalarımızın bazen kendi başlarına doktor önerisi olmadan asit azaltıcı emme tablet ya da şurup almaları bu yüzden sakıncalı olabilir. bazen de ilaçların haricinde asitsiz mideye rastlanmaktadır, doğumsal olabilir, ileri yaşta da bu olay görülebilmektedir( yaşla birlikte mide asit azalması) asit azlığı özellikle et yemeklerinde hazımsızlık olarak kendini gösterir.
Asit fazlalığı, stres, yorgunluk, endişe,baharatlı gıdalar,sigara alkol alımı gibi durumlarda görülür. asit salgısının fazla ya da az olduğunu ağız yoluyla yutturulup mideye kadar indirilen bir tüp yardımıyla ölçmek mümkündür.
Asit fazlalığı stres gibi değişken faktörlere bağlı olduğunda kalıcı olmaz. stresi yok edince hasta zaten rahatlar ve asit salgısı normale döner. stres dışındaki sebebe bağlı asit fazlalığında hastalara bazı beslenme önerilerinde bulunuyoruz. sık ve az yemek, çiğnemeyi arttırarak gıdayaı yutmak,,ağır yemekten kaçınmak,, sigara alkol ve baharattan uzak durmak ile asit salgısı azaltılabilir. ayrıca asit azaltıcı bazı ialaçlar hastaya doktor kontrolünde verilir.
Asit eksikliğinde ise bu ilaçların bilmeden alınması asidi daha da azaltacağından zararlıdır. asit eksikliğinde tedavi nadiren gerekir, gıdayla asit alımı önerilebilir.