40-60 civarında ve çoğunlukla kadınlarda, yoğun stres yaşayan kişilerde ve alkol alışkanlığı olan insanlarda görülen mide kanaması nedir? Mide kanaması nedenleri belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…
MİDE KANAMASI NEDİR?
Sindirim sisteminin en manâlı organlarından biri olan midede meydana gelen kanamalardır. Mide kanamasıı çoğu vakit mide duvarının zarar görmesi ile ortaya çıkar. Ayrım edilmemiş mide kanaması yoğun miktarda kan kaybına yol açabilir.
MİDE KANAMASI NEDENLERİ
Mide kanamasının başlıca nedeni midedeki ülserdir. Midedeki sorunların yanı sıra karaciğerde hastalıklar ve yemek borusunda oluşan varisler mide kanamasına neden olan faktörler arasındadır. Mide kanamalarının nedenleri arasındaki bir öteki öğe ise mide ve yemek borusunda meydana gelebilen iyi ya da kötü huylu tümörlerdir. Sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıklar mide hastalıklarına ve mide kanamalarına niçin olan etkenlerin başında gelmektedir. Bilhassa aşırı alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme midenin zamanla zarar görmesine ve hastalıkların meydana gelmesine neden olmaktadır. Içki tüketimi ile birlikte aşırı sigara tüketimi de riski artıran faktörler arasındadır. uzun süreli asprin ve öteki ilaçların kullanımı mide kanaması riskini tetikleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Bilhassa kan inceltici ve cerahat giderici ilaçlar mide kanaması riskini arttıran esas ilaçlar aralarında gelmektedir. Mide kanamalarını yakından ilgilendiren ve riski arttıran faktörlerden bir diğeri ise bağırsak hastalıklarıdır. Kolon zarının iltihaplanmasının yanı sıra birçok bağırsak hastalığı mide kanaması riskini arttırmaktadır.
MİDE KANAMASI BELİRTİLERİ
Mide kanaması belirtileri kanama miktarına ve belirtilerin görünme anına tarafından istikrarsızlık gösterir. Aşağıdaki belirtiler görüldüğünde mide kanaması ihtimali ciddiye alınmalıdır:
– Parlak kırmızı ya da kahverengi kan kusmak
– Siyah renkli ya da katran gibi dışkı
– Tuvalette dışkı ile karışık koyu renkli kan görülmesi
Kronik ya da ani mide kanamalarında aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir:
– Kramp şeklinde karın ağrısı (üst karında, göğüs kemiğinin anında aşağıda)
– Halsizlik
– Hazımsızlık, mide yanması
– İştah kaybı
– Kansızlık
– Nefes Darlığı
– Baş dönmesi
– Nabız yükselmesi
– İdrarda azalma
– İshal
– Konsantrasyon bozukluğu
MİDE KANAMASI TEDAVİSİ
Mide kanaması, kanamaya niçin olan hastalıkların bir semptomudur. Bu neden kanamanın neden kaynaklandığı dürüst tespit edilip, buna uygun bir çare uygulanmalıdır. Şiddetli mide kanamalarında hasta, hastaneye yatırılmalıdır. Hastahaneye gitmeyen ve kanamalarına önlem almayan kişiler, kanın %40’ını kaybettikten sonra şoka girebilirler. Şoka giren hastanın midesinin yıkanması deha gerekebilir.
Yarayı kapatma yöntemi
Bir doktor göre lazer veya pens atma gibi endoskopik müdahalelerle midedeki yaralar kolaylıkla kapatılabilir. Bu yöntemler fazla güvenlidir ve hastayı kısa sürede iyileştirir.Doktorların mide kanaması tedavisinde en çok kullandıkları yöntemdir.
Ilaç tedavisi
Ilaç tedavisi yalnızca doktorların önerisi ile uygulanmalıdır. Reçetesiz herhangi bir ilaç göstermek sağlığı daha artı bozabilir. Doktorlar genellikle hap tedavisi için mide asidini azaltacak ilaçlar yazarlar. 2. hap olarak midenin kandan arındırılması, yani midenin temizlenmesi için kullanılabilecek ilaçlar seçim edilir. 3’üncü olarak bu rahatsızlığı ileri düzeyde geçiren halk için mide asidinin bloklanması amacıyla ilaçlar verilir. Bakteriyel mide iltihabı sonucunda kanama mevcut ise antibiyotik ilaçların kullanılması gerekiyor.
Ameliyat
Mide kanamalarına yol açan mide ülseri için ameliyat gerekir. Doktorlar genellikle aşağıdaki ameliyat yöntemlerinden birini uygularlar.
Vagotomi: Beyinden mideye asit üretimini sağlayan sinir damarının kesilmesi sonucunda midedeki asit seviyesinin düşmesi sağlanır. Bu sayede midede asit birikimi en aza kesilmiş olur.
Antrektomi: Mide asidinin azaltılması için mide daha aşağı kısmından parça alınması operasyonuna verilen isimdir. Bu ameliyat tek başına kesim çözüm olmadığından vagotomi ile birlikte uygulanır.
Piloroskopi: Gıda artıklarının mideden daha kolay geçebilmesi namına midenin açılması ameliyatına verilen operasyonun adıdır.