Obezite günümüzün en sık rastlanır hastalıklarından bir tanesi olduğu için, bu rahatsızlığın belirtileri, nedenleri ve çare yöntemleri merak ediliyor. Obezite hastalığı defalarca için risk taşımaktadır, ama gebelikte obezitenin zararları daha büyüktür.
Obezitenin gebeliğe etkisi
Gebelikte obezitenin etkisi göz ardı edilmemeli, gebe olan bayanlar aynı zamanda obezite hastası ise bu tehlikeli durumlara karşısında önceden önlem almalıdır. Çünkü obezite gebelikte sadece anne adayını yok bebeği de kötü bir şekilde etkilemekte, sağlıksız bebeklerin dünyaya gelmesine neden olmaktadır. Sağlıklı bir hamilelik dönemi devretmek ve sıhhat açısından sorunsuz bir bebek dünyaya getirmek için hamilelikte nelere yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin için yardımsever olacaktır.
Vücutta fazla oranda yağ birikmesi anlamına gelen obezite, gövde kitle indeksine kadar tanımlanmaktadır.
Vücut kitle indeksi;
18,5 in altındaysa çelimsiz kilolu
18,5 – 24,9 arasındaysa adi kilolu
25 – 29,9 arasındaysa kilolu
30- ve üzeri kilodaysa obez
40 ve üzerindeyse aşırı obezitedir.
Obezite hastalığı bununla birlikte hamile kalmayı da zorlaştırıyor. Çünkü obezite adet döngüsünü etkiliyor ve gebelik şansını bu sebeple düşürüyor. Hamilelikte mütenevvi komplikasyonlarının riskini arttıran obezite, en fazla da anne adayını kan basıncı sıkıntısı içine sürüklüyor. Obez kadınların hamile kalması durumunda yüksek kan basıncı hastalığı riski yüksek oranda artıyor. İdrar yolları enfeksiyonları, obstruktif uyku apnesi, makrozomi, kronik sorunlar, doğum kusurları, beklenen doğum süresinin uzaması, bebek ölümü, düşükler gibi böylece çok gelişme riski bulunan durumların husule gelmesini kolaylaştırıyor. Obezitenin gebelikte bebeğe etkileri ve anne adayına etkileri bu şekildedir.