Odaklanma Sorunumu Yaşıyorsunuz

Odaklanma Sorunumu Yaşıyorsunuz

Kişinin ilgisinin bir işle çaba halindeyken dağılması ve genelde unutkanlığın duruma eşlik etmesi, odaklanma sorununu gündeme getiriyor. Odaklanmada sorun yaşamış şahısların dikkati zahmetsizce dağılıyor ve bu durum, kişinin özel ve iş yaşantısını içten etkiliyor.

Odaklanma sorununun farkında varılması bazen sorunun çözülmesi için yeterli olmuyor. Bu durumda ne yerine getirmek gerekiyor, hayat kalitesini ilk elden etkileyen bu sorun nasıl çözüme kavuşturuluyor? REEM Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Odaklanma sorunu belirtileri nelerdir?

ü      Odaklanma sorunu yaşayanlar, ilgilendikleri her ne ise kısa vakit sonra ilgilerini kaybeder.

ü      Kişi, başladığı faaliyetin başlıca sonunu getiremez ve bu koşul, zamanla can sıkıcı bir hal alır.

ü      Dalgınlık ve unutkanlığın çoğunlukla eşlik ettiği odaklanma sorunu, kişinin terslik yaşamasına neden olabilir. Bu koşul, çeşitli ve iş kazalarını beraberinde getirebilir.

ü      Ders çalışma, kitap okuma, iş saatlerinde egzersiz esnasında ilgi meşgul olunandan fazla, çevreye yönelir. Birey zamanla çevresini incelemekten, işinin yapamaz ayla gelir.

ü      Kişinin düzeni, her alanda durumdan etkilenir. Dağınıklık ve uyumsuzluk söz konusu olur.

ü      İkili ilişkilerde sorunlar oluşur. Sorunlar, sorumlulukların aksatılması ya da yapılması gerekenlerin unutulması gibi nedenlerle meydana gelir.

Odaklanma sorununun nedenleri

Odaklanma sorunun o kadar fazla nedeni olabilir. Beyindeki bir takım alanlarda hormonal kaynaklı düzensizlikler, doğrum öncesi ve sonrası oluşan görme veya duyma ile ilgili patolojik eksiklikler, psikolojik etkenler, yoğun gerginlik yaşanması odaklanma sorununun esas nedenleri aralarında yer alır.

Odaklanma sorunu yaşayanların yapması gerekenler

ü      Odaklanma sorunu yaşayanlar, ilk kez söz konusu sorunla ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Çünkü bilinmez sorunların aşılması olası olmayabilir.

ü      Kişinin yaşadığı bu sorun, çevredeki kişilerce sorumsuzluk ya da kayıtsızlık olarak adlandırılmamalıdır. Kişinin yakın çevresi, bunun aşılması konusunda takviye vermeye karşın davranışlar sergilemelidir.

ü      Odaklanma sorunu yaşayan kişi, kendine günlük görevler belirlemelidir. Bu görevler hoşa gidenlerden gitmeyenlere doğru, sıralı olarak yerine getirilmelidir. Uyarı yoğunluğu, süre tutularak artırılmaya çalışılmalıdır.

ü      Birey, odaklanma sorununu aşmaya başladığını hissettiği zamanlarda, kendini güzel uğraşlarla ödüllendirerek, teşvik etmelidir.

ü      Bulmaca çözmek, satranç oynamak gibi zihinsel uğraşlar odaklanma sorununu geçmek için yardımcı olacağından, bu aktivitelere sosyal yaşamda bolca yer verilmelidir.

ü      Kişi, odaklanma sorununu yakın çevresiyle tereddütsüz paylaşmalı, gerekirse takviye istemelidir.

ü      Sorun hala çözülemiyorsa, kişi bir uzmandan psikolojik takviye almalıdır.

Odaklanma sorunu tedavisinde TMS

 

Devirli aralıklarla yapılan TMS uygulamaları, odaklanma ve yoğunlaşma kusurlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur. TMS uygulaması yapılan kişilerde odaklanma ve yoğunlaşma rahatça sağlanabilir, insanların yeni şeyleri öğrenme ve ayrı ortamlara ivedi adapte olma yetenekleri büyük ölçüde gelişir. Kilitlenmiş beyin fonksiyonları TMS ile çözülür. Manyetik şoklama ile beyinde aksaklık gösteren bütün fonksiyonlar her tarafta reorganize olur, beyin işlevsel açıdan tekrar sorunsuz çalışmaya başlar. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.