Ozon Yağının Bilinmeyen Etkileri

İSTANBUL (İHA) – Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitki Örtüsü Uzmanı Yeliz Yaman, ozon yağının meçhul etkilerini açıkladı. Yaman, “Ozon, enfekte olmuş derideki tüm mikroorganizmaların (bakteri, virüs ve mantarlar) hücresel zarlarını oksitleyerek parçalar ve böylece bu mikroorganizmaları öldürerek dinç bir dezenfeksiyon sağlamaktadır” dedi.

Ozon yağının bilinmez etkileri sıralandı. Aksuvital Tıbbi ve Aromatik Bitki Örtüsü Uzmanı Yeliz Yaman, ozon gazının üç oksijen atomundan oluştuğunu ve bu hali ile reaktif (belirsiz) bir molekül olduğunu belirterek, “En adaleli oksitleyici moleküllerden birisidir. Ozon renksiz ve belirgin kokulu bir gazdır. Ozon gazını alman kimyacı Christian Friedrich Schönbein 1839 yılında keşfetmiştir. Keşfinden sonraki birincil yıllarda dezenfeksiyon amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Ozon tedavisi ise, açıklanmış bir miktarda ozon ve oksijen karışımının beden boşluklarına veya dolaşım sistemine uygulanması olarak özetlenebilir. Ozon tedavisi bilhassa inflamatuar sürecin yoğun olarak yaşandığı ve immün sistemin ön planda yer aldığı fizyopatolojik durumlarda asistan çare yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu durumlardan bazıları yara iyileşmesi, yaşa alt makuler dejenerasyon, iskemik ve infeksiyöz hastalıkları olarak bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Yaman sözlerine şöyle devam etti: “Ozon, enfekte olmuş derideki bütün mikroorganizmaların (bakteri, virüs ve mantarlar) gözenekli olan zarlarını oksitleyerek parçalar ve bu nedenle bu mikroorganizmaları öldürerek zinde bir dezenfeksiyon sağlamaktadır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ozon tedavi yöntemleri ile elde edilen galibiyet, esasen bu endirekt etkilerinden, yani potansiyel olarak organizmada var olan bir takım koruyucu ve onarım sistemlerini tetiklemesinden kaynaklanmaktadır.”

 

Hangi yağlar ozonlanabilir?

Teorik açıdan bakıldığında, doymamış yağ asitlerinden oluşan her türlü yağın ozonlanabildiğini vurgulayan Yaman, “Ozonlama işlemi için yaygın olarak zeytinyağı seçim edilmektedir. Ama fındık, kanola, soya yağı gibi yağlar ile nispeten daha az elde edilebilen çörek otu, kayısı çekirdeği, badem, kantaron, susam, keten tohumu ve kekik yağı gibi yağlar da ozonlanabilir. Ozon yağı tedavisi özellikle cilt, mukoza ve eklem rahatsızlıkları gibi, görece olarak yüzeysel vücut bölgelerinin rahatsızlıklarında, deri yaşlanmasını azaltıcı ve günlük cilt bakımı amacıyla kullanılabilecek bir ozon tedavi yöntemidir. Daha etkili ve yaygın bir tesir istendiğinde sistemik ozon çare yöntemleri tercih edilmelidir. Özellikle, günlük deri bakımında kullanılan ozon yağları, cildin ihtiyacı olan oksijenin zahmetsizce dağılmasında ve cildin nefes almasında kayda değer etkileri olduğu söylenebilir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.