Trofobi Nedir?
Trofobi (delik korkusu) delikli ve gözenekli yapılara karşı duyulan korku ve endişe olarak anlamlandırılmaktadır. Bu hastalığa sahip olan kişilerde öncesinde ve sonrasında yüksek korku, endişe ve kaçma duyguları vardır.
Neden oluştuğu tam olarak bilinmeyen bu hastalık, içi dolu ve boş gözenekli şekillere karşı duyulan anlamsız korkular olarak değerlendirilir.
Trofobi hastalığı nasıl gelişir ve kişinin hayatını nasıl etkiler?
Yapılan son araştırmalara göre trofobi hastalığının 100 kişiden 15 inde oluşmaya başladığı ortaya çıkmıştır. Genellikle zararsız olarak bilinen bu hastalık, insanlarda kaygı ve korku duyusunun gelişmesiyle ortaya çıktığı anlaşılmıştır.
Ancak hastalık zararsız olarak bilinse de kişinin yaşamını kötü yönde etkileyebiliyor.
Trofobi gelişen birinde yaşamı boyunca mide bulantısı, aşırı korku, hassasiyet ve şiddetli kaçınma korkusu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kişinin hayatını neredeyse yaşanmaz hale getirebiliyor.
Trofobi belirtileri nelerdir?
Trofobi basit bir hastalık olarak bilinse de tedavi edilmesi kesinlikle şarttır. Kişilerin kaygı, korku, mide bulantısı ve panik durumlarını sık sık yaşaması trofobi riskini büyük ölçüde arttırmaktadır.
Trofobinin bir diğer belirtisi ise kişinin sürekli kaçma ihtiyacı hissetmesidir. Hastaların deliklere ve gözeneklere bakarken ihtiyaç duyduğu kaçma hissi yine bu rahatsızlığa işaret ediyor olabilir.
Kişi sürekli toplum içine girmekten çekiniyorsa aynı zamanda sosyal hayatta zaman zaman kaygı ve endişe duymaya başladıysa bu durumda trofobinin en önemli belirtileri arasındadır.
Bu belirtilerden çok sık yaşamaya başladıysanız muhakkak uzman bir psikoloktan yardım almanız gerekecektir. Aksi takdirde ilerleyip ruh sağlığınızın tamamen bozulmasına neden olabilirsiniz.