Polenler sanıldığı kadar zararlı değilmiş!

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Alper Şener, alerjik bünyeliler için özellikle bahar aylarını kâbusa çeviren polenlerin sanıldığı kadar zararlı olmadığını söyledi

Polenlerden rahatsızlık duyulmaması gerektiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alper Şener, “Pek çok kişide aşırı duyarlılık reaksiyonuna sebep olmasına rağmen polenler, sağlık açısından çok da zararlı materyaller değil” dedi.

Şener, çoğunlukla bitkiler, otlar veya çiçeklerden kaynaklanan polenlerin, baharda ortama salınıp havayla savrulduktan sonra, solunum ya da cilde yapışmak suretiyle bazı insanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonlarına yol açtığını söyledi.

Polenlerin çok fazla çeşidi bulunduğunu, çiçek, ot, bitki ve ağaçlardan kaynaklananların farklı alt gruplara ayrılabileceğini belirten Şener, “Doğada bunlar bitkilerin üremesi, çoğalması, yeniden canlanması için kullanılan bir salgı maddesidir” diye konuştu.

POLENLER ÇEŞİTLİ ALERJİK REAKSİYONLARA NEDEN OLUYOR

Çoğunlukla polenlerin gözlerde kaşıntı ve sulanma, burunda kaşıntı ve akıntı ile hapşırık gibi reaksiyonların yanı sıra ciltte kuruma gibi lezyonlara yol açabileceğini anlatan Şener, “Kişiler bunlara sabredemeyecek boyuttaysa ve her ilkbaharda bunu yaşıyorsa duyarlılık reaksiyonunu baskılayıcı ilaçlar vermek mümkün. Bu verdiğimiz ilaçları, ağırlıkla bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar olarak kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“SPESİFİK ALERJİ TESTLERİ YAPILABİLİR”

Kişiye özel polen alerjisi olabildiğini ve bu gruptaki hastalara yönelik testler yapılabildiğini belirten Şener, bunların daha çok cilt testi şeklinde uygulandığını, kavak tozu, çiçek poleni, otlara karşı gibi spesifik alerji testleri yapılabildiğini söyledi. aa

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.