Türk Toraks Demeği, astımlı hastalarda müzmin nezle, sinüzit gibi üst hava yolu hastalıklarının ve reflü hastalığının sık olarak görülebileceğini, bu tür durumların varlığının astım belirtilerini arttırarak, tedaviye verilen yanıtı azaltacağını bildirdi.
Dernek kadar yapılan açıklamada, astımlı hastalarda sık olarak üstteki hava yolu hastalıkları (rinit-nezle, sinüzit, nazal polip) ve reflü hastalığı bulunduğunu, bu durumların varlığının astım belirtilerinin artmasına ve tedaviye verilen yanıtın azalmasına neden olabildiği kaydedildi. Kronik nezle hastalarının üçte birinde astımın bulunarak geliştiğini, üstteki solunum yolu hastalıklarının etkin tedavisi ile astım belirtilerinde de düzelmeler gözlendiği belirtildi.
Açıklamada, reflü hastalığında mide içeriğinin yemek yemek borusuna geri kaçması ile hava yollarında istemsiz hareket mekanizmalarla daralma ve öksürüğe niçin olduğu belirtilerek, bu hastaların ağır, yağlı, baharatlı gıda, içki ve kafeini azaltmaları, az ve sık aralıklarla yemek yemesi ve yatarken yüksek yastık kullanmaları ya da yatağın baş kısmını yükseltmeleri gerektiği açıklama edildi. Doktor göre verilen reflü ilaçlarının muhakkak bir vakit (en azından 2-3 ay) ahenkli olarak göstermek gerektiği vurgulanan açıklamada, bazı astım ilaçlarının ve sigaranın da reflüyü arttırabileceğine dikkat çekildi.