Göğüs cerrahisinde ‘‘ilk’’lere imza atmasıyla tanınan Dr. Öz ‘‘Bu önemli gelişmeden sonraki hedefiniz nedir?’’ sorusunu ‘‘Sonbaharda göğsü açmadan yine robotlarla by-pass ameliyatı yapacağım. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi bu konuda izin verdi’’ şeklinde yanıtladı.
Kalp deliği kapatıldıktan 32 saat sonra yanında kocası ve iki kız çocuğuyla basın toplantısına yürüyerek gelen Susan McSwiney, kalbindeki deliğin doğuştan olduğunu söyledi. Susan McSwiney, ‘‘Kendimi çok iyi hissediyorum. Dr. Öz’e teşekkür ederim. Robotla ilk ameliyatın bana yapılmasından ötürü de ayrıca mutluyum’’ diye konuştu.
Kansere neştersiz tedavi
19. yüzyılda tüberküloz hastalığı neyse, 20. yüzyılda da kanser o hale geldi. Herkes er geç kesin bir tedavisinin bulunacağına inanıyor. Ama bunun yakın gelecekte olacağını söylemek kolay değil. Şu aşamada kesin olarak bilinen şey kanserin tek bir tedavisinin olmayacağı gerçeği. Beyin kanserinden göğüs kanserine ve prostata kadar her kanserin ayrı bir karakteri olduğu için farklı tedavi yöntemleri geliştirmek gerekecek. Sorun ise şu: kansere “derman”ın yakın zamanda bulunması beklenmiyor. Hatta önümüzdek on yıl bile kanser tedavisi için kesin sonuçların alınmasına muhtemelen şahit olmayacak. Haberin buraya kadar ki kısmı pek iç açıcı değil, ama gelelim güzel haberlere; önümüzdeki on yıl içerisinde doktorlar pek çok kanseri başlama aşamasında teşhis edebilecek yöntemlere haiz bulunacaklar.
Böylece sadece pek az kanserli hücre varken hastalık kronik bir hale gelmeden yok edilme aşamasına gelebilecek. Bunun haricinde kanserin verem gibi ilaçlarla “tedavi edilebilir” bir hastalık hale gelmesini görmek için en az 25 yılın geçeceğini söylemeliyiz. Fakat işte kanser hastalarının çilesini büyük ölçüde azaltacak bir yeniliğe doktorlar imza atmayı başardı. Bundan sonra kanser hastaları yıpratıcı ameliyatlarda neşter altına girmek zorunda kalmayacaklar. Çünkü ABD’de geliştirilen bir yöntemle artık kanser ameliyatları “Siber bıçak” adı verilen bir yöntemle dışarıdan yapılacak uygulamalarla gerçekleştirilebilecek.
İşte on yılın tıp devrimleri
2001
Organ nakillerini kolaylaştırmak amacıyla bağışıklık sistemi devredışı bırakılabilir hale getirilecek.
2002
AIDS tedavisinde HIV’e karşı aşı bulunacak.
2003
Bilgisayar kontrollü bacak protezi kullanıma girecek. Konserve kan yerine yapay akyuvarlar kullanılacak. Yaraların iyileşmesi yapay olarak hızlandırılacak.
2004
Yapay kalp nakledilecek organlar uzun süre saklanabilecek. Dünya çapında organ ağı kurulacak. Sıtma kontrol altına alınacak.
2005
Yapay akciğer bulunacak. Sıtma ve diğer enfeksiyon hastalıkları tarihe karışacak.
2007
Alerjilerin tedavisi mümkün olacak. Şeker hastalarına gen tedavisi uygulanacak. Yapay pankreas kullanıma girecek.
2008
Kopmuş sinirler birbirine bağlanabilecek. Bağırsak içini araştırmak için uzaktan kumandalı kapsül sondalar kullanılacak. Kalp kaslarının dokusu yenilenebilecek. Yapay karaciğer kullanıma girecek. Kanserin yayılmasını önleyecek ilaç bulunacak.
2010
Allzheimer hastalığı tedavi edilebilecek. Doğuştan gelen genetik bozukluklar gen terapisi ile giderilebilecek.
2011
Beden dokularında çeşitli organlar üretilecek.
“Siber bıçak”
ABD’de bilim adamları, uzun bir iyileşme dönemi gerektiren acılı kanser ameliyatları yerine, kanserli tümörü dışarıdan güçlü radyasyon uygulayarak yok eden ‘’Siber bıçak’’ adlı yeni bir teknoloji geliştirdiler. ‘’Siber bıçak’’ teknolojisini geliştiren Stanford Üniversitesi’nin cerrahlarından Dr. John Adler, ABC televizyonuna açıklamasında, ‘’bu yeni buluş, ameliyatlarla ilgili her şeyi değiştirecek’’ dedi. Adler, ‘’bütün işlem uzaktan kumandayla otomatik olarak yapılıyor. Doktor, bu işlem sırasında elbette kritik bir unsur olarak kalıyor, ancak ameliyat denilen şey ortadan kalkmış oluyor’’ diye konuştu. Bu yeni teknolojinin, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’un, Cruise füzelerini yok etmekte kullandığı teknolojiyle benzerlik taşıdığı da ABC’de yayınlanan haberde belirtildi.
Yeni buluşa göre, dijital X-ray kanserli tümörü hedef alıyor ve güçlü radyasyon uygulanıyor. Çıkış yeri Stanford Medical Center olan bu yeni buluş, Ohio eyaletindeki Cleveland Clinic, Dallas’taki Texas Üniversitesi Southwest Medical Center, Pittsburgh Shadyside Hastanesi ve California’daki Newport Diagnostic Center’da uygulanıyor.
‘’Siber bıçak’ın’’ özellikle boyun ve baş bölgesindeki tümörlerde, ameliyatın taşıdığı risklerden kaçınmak için kullanıldığı, ancak vücudun herhangi bir yerindeki tümörü yok etmek üzere geliştirildiği belirtiliyor.