Romatizma
Romatizma, vücudumuzun hareketini sağlayan iskelet ve kas sistemimizde ağrı, hareket sınırlaması ve şişliğe yol açan iç organlarımızda çeşitli rahatsızlıklara sebep olan hastalıklara denir.
Kadınlarda fazla görünse de erkeklerde de görülen türleri vardır. Yaş ilerledikçe görülme ihtimali de artmaktadır. Çocuklarda ise genellikle 1 ile 3 ve 9 ile 12 yaşlarında başlamaktadır. Ateş, ağrı, zayıflık, iç organların tutulması, eklem tutulması gibi şikâyetler gözlenmektedir. Ani olarak ortaya çıkabildiği gibi yavaş yavaş da gelişebilmektedir.
Romatizmanın Nedenleri
Romatizmanın nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak mikropların sebep olduğu romatizmalar, akut eklem ve gut hastalığının sebepleri bilinmektedir. Ortaya çıkmasına neden olarak genetik faktörler, bazı ilaçlar, iklim, yaş, kaza sonucu oluşan zedelenmeler, cinsiyet gibi etkenler gösterilmektedir.
Her romatizmanın görülme yaşı farklılık gösterir. Bununla beraber kadınlarda görülme sıklığı fazladır. Gut, bel kemiği romatizması gibi hastalıklar kalıtsal olabilmektedir. Ayrıca soğuk ve rutubetli yerlerde görülme olasılığı daha fazladır.
Her ne olursa olsun romatizmal hastalıklar iç organları, eklemleri, kasları özellikle hareketimizi sağlayan tüm yapıları tutmaktadır.
Romatizmanın Belirtileri
İç organlarımızı ve derimizi tutan romatizmadaysa kızarıklık, döküntü, gözde kaşınma, iştah azalması, güneşe karşı hassasiyet, topuk ağrısı, sırt ağrısı, karın ağrısı, saç dökülmesi görülebilir. Hastanın en fazla şikâyet ettiği ise ağrıdır. Kas, iç organ, eklem gibi yapılarda görülür ve şiddeti kişiye göre değişkenlik gösterir.
Romatizma eklemde ise iltihapla birlikte şişlik ve kızarıklık görülür. Sonuçta hareket kısıtlılığı ve eklem yapısında bozulma yani kireçlenme durumu ortaya çıkar. Bu genelde kalça ve dizde oluşmaktadır.
Romatizmal Hastalıkların Tipleri Nelerdir?
Temel olarak iltihaplı ve iltihaplı olmayan olmak üzere romatizma ikiye ayrılmaktadır. İltihaplı romatizmalar mikropların sebep olduğu, ürik asit ve bağışıklık sisteminin bozulması sonucu ile maddelerin yaptığı hasar sonucunda oluşan iltihap tipleri şeklinde görülmektedir.
Romatizmal hastalıkları bulunduğu yere göre dört gruba ayırabiliriz.
- Eklem romatizmaları
- Yumuşak doku romatizmaları
- İç organ romatizmaları
- Bunların bir arada olduğu tiplerden oluşmaktadır.
Romatizmadan Nasıl Korunulur?
- Şişmanlık bu hastalığı tetiklemektedir. Bu nedenle kilonuza dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Cinsel ilişki sırasında bulaşan bazı mikroplarda bu hastalığa yol açabilmektedir.
- Doğuştan kalça çıkığı sonucunda kireçlenme olabilmektedir.
- Beslenmenize dikkat etmelisiniz, kilo aldıkça ekleme binen yük miktarı artmaktadır.
- Egzersiz yapmak eklem ve kaslar için yararlıdır.
- Yatak istirahati önemlidir. Ancak uzun olmamak koşulu ile. Şişlik ve ağrı için faydalıdır.
- Aşırı soğuk ve sıcaktan uzak durmalısınız.