Romatolojinin konusudur. Eklem ve bağ dokusu rahatsızlıklarından kaynaklanır. Romatizmanın tek bir çeşidi yoktur yaklaşık 200 civarında romatizmal hastalık vardır. Behçet Hastalığı, romatoid Artrit, İltihaplı romatizma en çok bilinen türleridir. Mikroplara tümörlere, ve Sinir sistemine dayalı romatizmal rahatsızlıklar vardır. Hala bilinmeyen romatizmal detaylar bulunmaktadır.
Adale Romatizması
Daha çok çocuklarda görülür. özellikle soğuk algınlığı üşütme diye tabir ettiğimiz durumlarda ortaya çıkar vücudu iyi korumak soğuktan kaçınmak gerekir.
Kalp Romatizması
Sıklıkla kadınlarda görülür. Kalp romatizması tedavi edilmediği zamanlarda kalbin yapısını çevreleyerek hastanın kalp fonksiyonlarını etkiler. Nefes almada güçlük, morarma el ve ayakların uyuşması görülebilir.
Romatizmanın Belirtileri Nelerdir?
En belirgin belirtisi ise sabah sertliği denen yaklaşık 15 dakika süren eklem sertliğidir. Yani sabahları bir süre eklemleri hareket ettirmede zorluk çekme durumudur. Bazen eklemlerde şişkinlik kızarıklık, ağrılar oluşabilir özellikle iltihaplı romatizmaların belirtileri daha ağır seyreder.
Romatizmanın tedavisi
Romatizma tedavisinde önemli olan hastalık değil hastadır. Çünkü her hastada farklı özellikler ve belirtiler baş gösterir. Doktor dışında sınıkçı çıkıkçı, şifacı vb adlarla adlandırılan kişilerden tedavi olmak kesinlikle yanlış bir tutumdur. Bu tür tedaviler kullanan hastalarda daha ağır geri dönüşler olabilir. Romatizmanın kronik olanları uzun vadede takip ve ilaç desteği gerektirir.
Romatizma ciddi bir rahatsızlıktır. Arkadaşınızdan duyduğunuz belirtiler siz de olsa da hastalığınız farklı olabilir. O bakımdan muhakkak en kısa sürede doktora görünmeniz sağlığınız için en doğru karar olacaktır.