Kim gür, parlayan ve dinç saçlara kavuşmak istemez ki? Saç olayını her ne değin estetiksel açıdan ele alsak da aslında saçlar sağlığımız için fazla şey ifade ediyor. Cildimizin yaptığı gibi, saçlar da vücut ısısını dengeler ve başımızın ılık kalmasını sağlar. Duygusal stres, kalıtımsal faktörler, ilaç kullanımı ve hormonal durumlar saçlarımızı etkiler. Beslenme ise saç sağlığını, saçın işlevini ve görünümünü etkiler. genel olarak her cins gıda maddesi eksikliği saç, deri ve tırnak sağlığımızı etkiler. Bu yazımızda sizler için saç sağlığını etkileyen yiyecekleri derledik. Besin programınıza bu yiyecekleri eklemenizi öneririz.
1- Yağlı Soğuk Su Balığı. Somon balığı, sardalye, uskumru, alabalık, çiroz ve ringa gibi balıklar yüksek oranda protein, omega 3 ve omega 6 içermektedir. Bu yağ asitleri saç, cilt ve çivi sağlığı için epeyce önemlidir. Saçların uzamasını sağlar, cildi yeniler, kemik sağlığını korur, metabolizmayı çalıştırır ve üreme sistemini korur. Yapılan çalışmalar bu yağların aynı zamanda sönmüş, kuru saçları tedavi ettiğini ve saçlara parlaklık kattığını da göstermiştir.
2- Tohumlar. Saç, tırnak ve cildimiz protein ve minerallerden oluşur. Saç sağlığı için kayda değer olan bitki bazlı proteinler ve yağ asitleri için tohum ve çekirdekleri seçim edebilirsiniz. Marifetli olun ve siyah susam, keten tohumu, gündöndü, chia ve kabak çekirdeğini bambaşka şekillerde kullanın. Bunları salatanın üstüne serpebilir, yoğurt, pirinç ya da yulaf ezmesiyle birlikte kullanabilir, keklere ve ekmeklere ekleyebilirsiniz.
3- Yeşil Yapraklı Sebzeler. Brokoli, ıspanak, maydanoz gibi çoğu koyu yeşil renkli sebzeler A vitamini ve demir içerir. A vitamini saçlarımızı koruyan doğal yağ üretimini destekleyerek saçlara parlaklık ve elastikiyet kazandırır. Saçlar için gerekli olan kalsiyum ve demir içerir.
4- Yumurta. Laf konusu sağlıklı saçlar olduğunda biyotin manâlı bir içeriktir ve bu da yumurta sarısında bulunur. Son araştırmalar biyotinin saç foliküllerini ve yapısını koruduğunu göstermiştir. Bu da saç kırılmalarını önler, saçların sağlıklı uzamasına muavin olur.
5- Mercimek . Saç folikülleri 50 ila 100 ayrı protein türünden yapıldığı için protein dolusu bir tabağı masanızda bulundurmak önemlidir. Mercimek ya da fasulyeler bilhassa vejetaryenler için inanılmaz bir seçimdir. Proteinin yanı sıra fasulye de demir, çinko ve B vitamini içerir.
6-Fındık, Fıstıklar. Fındık, bir yağ asidi zengini kaynaktır. Bilhassa Brezilya cevizi, kaju, badem ve ceviz saç dokularının gelişiminde kayda değer olan selenyum ve çinko gibi mineraller sağlar. Ceviz de omega 3 zengini yiyecektir.
7-Tam Tahıllılar. Arpa, yulaf, kinoa ve mısır gibi taneli yiyecekler lif, B vitamini, demir, çinko ve silika zenginidir. Çoğu bütün tahıllıda yer alan silika çekicilik minerali olarak bilinir. Yapılan araştırmalar sonucunda her gün 10 miligram silika bahşedilen kişilerin dokuz ay sonunda daha gür saçları olduğu görülmüştür.
8- İstiridye ve Midye. İstiridye çinko, midye ise selenyum, demir ve protein zenginidir.
9- Deniz Yeşillikleri. Yosunda saç sağlığı için manâlı olan yağlı asitler vardır. Yosunlardaki alginatlar aynı zamanda vücudun def detoksifikasyon süreci için oldukça etkilidir.
10- Zerdeçal. Zerdeçal yüzyıllardan beri Doğu tıbbında kullanılmaktadır. Tüketildiğinde ise vücudun doğal steroidlerini harekete geçirerek enfeksiyon ve ödemi önler. Bir Takım uzmanlar vücuttaki başlıca enfeksiyonların saç kaybına yol açabileceğini söylemektedir.
11- Takviyeler. Beslenme maddelerini doğal yollardan almanız önerilse de takviyeler tüketilmesi güç yiyecekler için tercih edilebilir. Besin yetersizliği saçımızı etkiler, o yüzden beslenme programımıza bilhassa vejetasyonsanız multi-vitamin eklemeniz gerekir.