Bahar mevsiminin gelmesiyle bahar aylarında yaşanan alerjik durumların da gündeme gelmesi söz konusu olmuştur. Bu duruma halk arasında ”saman nezlesi” adı verilmektedir. Saman nezlesinin gerçek olarak tıbbi nedeni ise, alerjidir. Bu mevsimlerde görülen alerjinin nedeni genellikle polenler, tozlar; ve rüzgara bağlanmaktadır. Ve bir takım belirtileri bulunmaktadır.
Saman nezlesi adı verilen bahar alerjisi, kişilerde burun kaşıntısı, hapşırık; ve burun akıntısı; biraz ilerleyen dönemlerde ise tıkanıklık olarak kendisini göstermektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka kulak burun boğaz doktorlarından destek almak gerekmektedir. Erken farkedilen alerjinin tedavisi, burun spreyleri ve antialerjik ilaç kullanımı ile yapılmaktadır. Daha ileriki aşamalarda farkedilen alerjinin tedavisinde ise aşılardan yardım alınmaktadır. Bunun yanında, eğer geç farkedilir; ve tedaviye direnç gösterirse, alerjinin sonucu, bronşial astıma kadar varabilmektedir.
Çiçek tozları ve polenlere karşı alerjisi olan kişilerin, ellerinden geldiğince, bu ortamlardan uzak durmaları gerekmektedir. Tekstile karşı alerjisi olan kişiler de bulunmaktadır. Alerjiyi tetikleyen başka bir etken de rüzgar olabilmektedir. Kimin neye alerjisi olduğunu belirlemek için ise, basit bir kaç tahlil yapılmaktadır.
Alerji tahlillerinin bazıları, kişide alerji olup olmadığını test etmek için yapılırken, bazıları da alerjinin neye karşı olduğunu belirlemek için yapılmaktadır. Bu durumda ilk olarak, alerjinizin olup olmadığı araştırılmaktadır. Alerjiniz var ise, neye karşı olduğunun belirlenmesi daha doğru bir yaklaşım şekli olacaktır. Bu alerji tahlillerinin bazılarının ise her hastanede yapılmadığını; ve özel uygulamalar yapılan yerlerde yapılan alerji testlerinin de, sağlık güvencesi dahilinde olmadığını bilmekte fayda bulunmaktadır.
Anti alerji ilaçları ile alerjinin tedavi edilmesi durumunda, anti alerji ilaçlarının yan etkilerinden de haberdar olmak gerekmektedir. Pek çok antialerji ilacı, kişide uyku ve yorgunluk hali yapmaktadır; ancak alerjinin bir başka belirtisinin de zaten yorgunluk olduğunu unutmamak gerekir. Bununla birlikte, anti alerji ilaçlarının zararlarından bir diğeri ise, midesinde ülser ve reflü; ya da gastrit sorunu olanlar için tehdit oluşturduğunu belirtmekte fayda vardır. Bu yan etkilerden korunabilmek için ise, mutlaka anti alerji ilaçlarını içerken doktorunuzdan bilgi almanız, ve günde bir tane içmeniz gereken anti alerji ilacını ise, akşam içmeyi tercih etmeniz gerekmektedir.