Kahramanmaraş’ın Ahir Dağı eteklerinde yetiştirilen orkidelerden elde edilen, Osmanlı döneminden günümüze uzanan geleneksel lezzet salep, kış aylarında vücut direncini artırıyor.
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan salep bitkisinin Kahramanmaraş başta olmak üzere Muş, Van, Antalya ve Kastamonu gibi şehirlerde endemik bir tür olarak yetiştiğini belirtti.
Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden salebin tıbbi pek çok faydaları bulunduğunu vurgulayan Turgay, “Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi salebin çok eski zaman dilimlerinden beri kullanımı çok yaygın. Tıpta, balgam söktürücü, felç giderici ve afrodizyak etkisi biliniyor.”
“Salep Türklere has bir içecek. Geleneksel bir tat. Her şeyden önce bir keyif. Osmanlı döneminden itibaren saray mutfağımızda da bol miktarda tüketilen bir gıda maddesi. Bir bardak salepte 150 kalori var. Özellikle başta şeker hastaları olmak üzere pek çok hasta ve hastalıkta son derece büyük faydaları mevcut.”
“Birçok faydası var”
Salebin de bu içecekler arasında önemli bir yer tuttuğu, “Salep sıcak içildiği zaman hem rahatlatıcı etkisi var hem de sağlık yönünden birçok faydası bulunuyor. Soğuk algınlığı ve gripte sıcak salep içilmesi boğazı rahatlatır, vücut direncinin artırılmasını sağlar. Çok yüksek bir kalori içermediği için diyet uygulayanlar için dahi faydalı sonuçları var. Belli bir miktar içildiğinde zayıflamaya da etkisi vardır. Daha sayamayacağımız birçok faydası var.”