Sırt ağrısı birçok kişinin ortak problemidir. Araştırmalar sonucun da her beş kişiden birinin sırt ağrısı yaşadığı görülmektedir. Sırtınızın sağlığına önem vermelisiniz. Yoksa bu ağrılar yüzünden hayatınız negatif etkilenir ve işgücünüzde azalma görülür.
Sırt ağrısı neden olur
Sırt ağrılarının sebebi sırttaki omurganın iki yanındaki kasların gerilmesinden meydana gelir. Gerilmenin en mühim sebebi strestir. Strese içerisinde kaldığınızda ilk olarak boyun kasları gerilmektedir ve bu gerilmenin sonucunda da “C” harfine benzemekte olan boyun omurgası düzleşir, omuzlara ve de sırta giden sinirleri baskı altında bırakır. Bu baskıyla sırtta bulunan kaslarda gerilir. Bu sebeple de ağrı oluşur.
Ağrıdan kurtulmak mümkün müdür, neler yapılmalı, nelere başvurmalıyız?
1. İlk önce ağrının sebebi belirlenmeli. Ağrılar boyun kaslarından mı, sırt kaslarından mı kaynaklanıyor, yoksa farklı bir rahatsızlıktan mı oluyor bunun teşhis edilmesi gerekir. Unutulmaması gereken akciğer rahatsızlığı, safra kesesi ile mide hastalıkları da sırt ağrısı yapmaktadır. Teşhisten önce şikayetler dinlenmeli, fiziki muayene yapılmalı, ardından MR, BT ile direkt grafi incelemelerinin yapılması gerekir.
2. Ardından sırt kaslarının gevşetilmesi gerekmektedir. Kas gevşeticiler ile lokal merhemler kullanılır fakat yalnızca ilaç tedavisi de yeterli olmaz. Kesinlikle fizik tedavisi ya da alternatifi olan masaj, akupunktur, soft lazer, manipulasyon vb. uygulanması gerekir.
3. Fizik tedavisiyle beraber stres unsurunu da yok etmek gerekir. Strese sebep olan konuları yok etmek için yaşantıda değişiklikle yapmak, tatile gitmek, hobilere zaman ayırmak iyi gelecektir. Bunlarda yeterli gelmezse psikiyatrist ya da psikologdan yardım almak gerekebilir.
. Tedavinin sonunda hekiminizin vereceği sırt kası güçlendirici hareketleri yapmalısınız. Mümkün ise sırt üstü yüzme en mükemmel egzersizidir. Güneş, deniz, sıcak kumlar ve kaplıcalar oldukça faydalıdır. Soğuktan koruyunuz.
5. Tedavi uygulanırken ve ardından belirli hareketlerden kaçınmalısınız. Yerden bir şeyi almak için öne ya da yana eğilmemeli, çömelerek almalısınız. Yukarıya uzanmamalısınız, bir şeyin üzerine çıkarak işinizi halletmelisiniz. Sıkça pozisyon değiştirmelisiniz, uzun süreli oturmanızı gerektiren işiniz varsa 30 dakikada bir dolaşmalısınız, tv izlerken yada gazete okurken sırtınızı ve de başınızı dayayabileceğiniz koltuğu seçmeniz dikkat edilmesi gerekli faktörlerdir.