Normal ağırlık: BKİ?si 18-24 kg/m²
Kilolu (Hafif Şişman). BKİ?si 25-29 kg/m²
Fazlakilolu (Şişman): 29 kg/m² den fazla olanlar.
Vücut ağırlığıBKİ (kg/m2)Zayıf18Normal18-24Hafif şişman25-291. Derecede Şişman29-342. Derecede Şişman34-393. Derecede Şişman>39
Yağlanma sebepleri;
2-) Beslneme
3-) Yetersiz hareketetme
4-) Psikolojik faktörkler: Stres, yalızlık ve üzülme gibi
5-) Bazı hastalıklar ki bunun başında Tiroid bezininyetersiz çalışması
6-) Kortison gibi kimyasal ilaçlar kulanma gibi sebepler şişmanlığa sebep olabilir.
7-) Yağlı ve karbonhidratlı besinler
Yağlanma tipleri:
1-) Bayanlarda görülen ?Armut şekli? yağlanma, genelikle kalça ve yukarı bacaklarda yağlanma daha yoğundur.
2-) Erkeklerde görülen ?Elma şekli? yağlanma, bu genelikle erkeklerde görülen yağlanma şeklidir ve kişinin genelikle karnı bazende bütün gövdede yağlanma görülür. Şayet kişinin AAİ?si 25?i geçmişse beslenmesine dikkatetmeli ve AAİ?si 30?u gesmişse mutlaka zayiflamalıdır.
Şişmanlık sonucu hangi hastalıklar ortaya çikabili.
1-) Nefesdarlığı ve kısa kısa nefesalma
2-) Ortopedik rahatsızlıklar; Fazla kilolar eklemleri özeliklede bel ve dizeklemleri yıpranır ve ortaya artroz ve artritis çıkar.
3-) Piskoloji problemler ve bunların başında aşağılık kompleksi vede kendine güvensizlik gibi
4-) Şişmanlık nedeniyle aşırı yorğunluk
5-) Kalpkandolaşım rahatsızlıkları bunların başında; Kronar kalpyetersizliği, Kalpenfaktürüsü, Kalpbüyümesi nedeniyle kalpzafiyeti, yüksek tansiyon
6-) Şekerhastalığı
7-) Kandaki kolesterol, lipid ve trigliseridin artması
8-) Bacaklarda tromboz
9-) Kanserhastalıklar; göğüs-, prosta-, bağırsak-, akciğer ve rahimkanseri
10-) Doğumda problemler ortaya çikabilir
11-) Uyurken aniden nefes kesilmesi (apnea)
Nasil tedavi edilebilir;
Zayıflamak için yapılan birçok diyet yapılmakta ve diyet bırakıldıktan sonra vücudun metabolik çalışması normale düşmekte ve böylece diyetlerin bir faydasi olmamakta. Kişi beslenmesine dikkat etmeli, hayvansal besinleri ve tatlı vede hamurlu yiyecekleri azaltıp, bitkisel (sebze ve meyve) besinleri artırmalıdı. Yenen her lokma çok çiğnenmeli böylece kişide erken doymuşluk hissi uyanır vede yediği besinleri sindirim organları degerlendireceğinden kişi zamanla az yiyerekde beslenebilir. Yemek ve kahvaltıdan önce iki bardak su içmekte kişide erken doymuşluk hisis uyandırır ve aşırı yemek yemesini önler. Şişmanlık yanlış beslenme tarzını değiştirmek gerekir. Bağırsak florası hayvansal besinler, alkol, sigara, kahve ve siyahçay ile tahrip olur. Bağırsak florasını ve hasaslaşan mide sinirleri (sensorlar) normale dömedikce kişi fazla yemek yemeye devameder. Bağırsakflorası için Gökçek İksiri iyi gelir. Bağırsak florası düzelmedikce vede midedeki aşırı hasasiyet önlenemezse şişmanlıkta önlenemez.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.