Siyatik ve Siyatik Ağrısı nedir?
Siyatik kelimesi ilk defa 1452 yılında kullanılmıştır. Siyatik bir sinir adıdır bu sinirin geçtiği bölgelerde hissedilen ağrıya ise siyatik ağrısı denir. Siyatik siniri, leğen kemiğinden başlar, kalça içinden geçerek, iki bacağımızın arka yüzü boyunca dizimize kadar iner burada sinir çatallanır ve diz altında baldır kısmına yayılır, bu sinir Vücudumuzdaki belki de en büyük sinirdir. Siyatik ağrısı lokal bir ağrı değildir, bütüncül bir yapı gösterir. Siyatik ağrısı bazen hafif seyretse de bazen ağrı sahibi yürüyemez hale gelebilir. Dikkat ve önem gerektiren bir ağrı çeşididir. Siyatik çoğu zaman tek başına görülmez bel fıtığı, disk kayması, omurga hastalıkları, şeker gibi sinirleri sıkıştıran rahatsızlıklarla beraber görülebilir.
Siyatik ağrısı çekenler ağrılarını genelde şöyle ifade ederler:” Belimden, ayağıma kadar bir ağrı hissediyorum” ya da “Sanki gövdemden topuğuma kadar bir çekme hissi yaşıyorum” bu ağrı tarifi siyatik ağrısına işaret eder. “ hasta Bel fıtığı hastası ise ağrısının vücudunun tüm alt kısmına yayıldığını söyleyebilir.
Siyatik ağrısının nedeni nedir?
Çok fazla nedeni olabilir ama temel etken sinirlerin baskılanması, zarar görmesi ya da yıpranmasıdır. Omurların siniri sıkıştırması, şeker hastalığının ya da diğer omurga hastalıklarının etkileri, iltihaplanan bölgelerin Siyatik sinirini etkilemesi, disk kaymalarının siniri sıkıştırması, skolyozlar, doğuştan gelen kemik bozuklukları, travmalar, yanlış iğne kullanımı, siyatik sinirini olumsuz etkiler ve siyatik ağrısının doğmasına neden olur.
Siyatik’in belirtileri nelerdir?
– Kramplar, Sertleşmeler
– Kalçada uyuşmalar
– Belden topuğa kadar yayılan ağrı
– Kalça ve baldırlarda ağrı
– Otururken ayaktayken ve yürürken üst bacakta duyulan sürekli ağrı
– Aynı işi uzun süre yapınca tüm bacak boyunca duyulan ağrılar
– Ağrılı bacak siyatikte genelde dışa dönük durur
Püf Noktası: Düz yatıp ayağınızı, dizleriniz kırmadan kaldırdığınızda ağrı duyuyorsanız ve bu ağrı siz ayağınızı daha yukarı kaldırdıkça artıyorsa Siyatik ağrınız var demektir. Fakat spor yapmayan biri için sıradan hareketler bile ağrılı olabilmektedir duyduğunuz ağrının kondisyon eksikliğinden mi yoksa siyatik ağrısından mı kaynaklandığını siz kontrol etmelisiniz. Gerekiyorsa doktora başvurmalısınız.
Siyatik’in Tedavisi nasıl yapılır?
– Temel tedavisi yatak istirahatıdır.
– Akupunktur alternatif olarak katkı sağlar
– B1 ve B2 Vitamini enjeksiyonu
– AHT Therapy
– Epidural steroid enjekte:
– Ultrason
– Kas gevşeticiler verilmesi
– İmpulse İQ tedavi teknolojisi
– Yumuşak diyot ışın terapi
– Anti-inflamatuar ilaçlar (örneğin, NSAİİ veya oral steroidler)
– Parasetomal (acetaminophen)
– Narkotik ilaçlar: eğer hasta çok şiddetli ağrı çekiyorsa verilebilir
– Fizik tedavi veya egzersizler (Stretching)
– Non-spinal cerrahi dekompresyon
– Masaj terapisi
– Şiroterapi Ayarlar
Siyatik hastaları hastanelerinin hangi bölümünde tedavi edilir?
Öncelikle Fizik tedavi biriminde muayene olabilirsiniz. Gerekli görülürse Beyin Cerrahisi bölümüne gidilmelidir. Nöroloji, Dâhiliye ve ortopedi de bu hastalığa bakabilir.