Spastik kolon, irritabl Barsak Sendromu (İBS), Kalın bağırsak hasaslaşması, Kolon hasaslaşması, Colo

İrritabl Barsak Sendromu (İBS), Kalın bağırsak hasaslaşması, Kolon hasaslaşması, Colon irritabile

İrritabl Barsak Sendromu (İBS)?
İrritabl Barsak Sendromunu bir sindirim fonksiyon rahatsızlığı olup, kronik karın ağrısı, feçes düzensizlikleri (ishal, kabızlık) ve şişkinlikle kendini belieder. Tıbbi olarak doktorlar hastalığa herhangi bir sebep bulamamaktadır, fakat rahatsızlığın sebebinin bağırsak florasının bozulması nedeniyle kalın bağırsaklara yerleşen bakteri ve mantarlardır. Kolon hasalaşması genelikle 20-40 yaşı arasında görülür. İrritabl Barsak Sendromu (İBS) ile birlikte kişide allerjide görülür.

İrritabl Barsak Sendromunun (İBS)sebepleri:
İrritabl Barsak Sendromunu konusunda iki ayrı görüş vardır. Bunlardan birine göre beyinle bağırsak arasında enformasyon taşıyan serotonin hormon yetersizliği nedeniyle iletişimin imkansızlaşması olduğudur. Bana göre bağırsaklarda peristalik hareketlerin tam oluşmamasıdır. Bir diğer görüşte: Kolonda mantar ve bakterilerin sebep olduğu aşırı iltihaplanma ve tahribattır. Buda bağırsaklarda aşırı miktarda çoğalan lenfozitlerden anlaşılır, bilindiği gibi lenfositler iltihapara karşı mücadele eden bağışıklık sisteminin bir alt türevidir.

İrritabl Barsak Sendromunun belirtileri :
İrritabl Barsak Sendromu genelikle gün boyu görülür ve gece pek rahatsızlığa sebep olmaz.
1-) İshal veya kabızlık veyahutta sürekli değişen durumlar
2-) Feces (gaita) sürekli değişik şekilde olabilir (sert, su gibi vb.)
3-) Ağrılar, kramplar ve kendini kötü hissetme fecesten sonra azalır.
Şayet bir yılda 3 haftadanbu rahatsızlıklar görülürse buna kolon hasaslaşması denir.

Komplikasyonlar:İrritabl Barsak Sendromu aşağıdaki rahatsızlıklarada sebep olabilir.
1-) Psikolojik rahatsızlıklardan: korku ve depresyon
2-) Dermansızlık, hasizlik, bitkinlik vb.
3-) Başağrısı, migreb
4-) Uyku rahatsızlıkları
5-) Sırt ağrısı

İrritabl Barsak Sendromunun teşhisi.
İrritabl Barsak Sendromu olan önce, kalın bağırsak iltihaplanması (Morbus Chron), kronik kolnit, bağırsak kanseri, bağırsak allerjisi ve mide-bağırsak enfeksiyonu olup olmadığının iyice bilinmesi gerekir. Ancak bundan sonra teşhis için
1-) Labaoratuar araştırmaları
2-) Feces ve kanın incelenmesi
3-) Son bağırsak (rektum) ve kalın bağırsağın endoskopi ile incelenmesi
4-) Süt şekeri (laktoz) allerjisi olup, olmadığının teşhisi
5-) Psikolojik nedenler araştırılmalı
6-) İnce bağırsağın röntgenle incelenmeli

Tedavisi:
Ortodoks tıbba göre İrritabl Barsak Sendromu tedavi etmek mümkün değildir. Bu nedenle başta aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
1-) Bol bol su içilmeli
2-) Yemeği çok çiğneyip az yemeli
3-) Hayvansal besinler ve hamurlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
4-) Depresona karşı kulanınlan antidepresifler kramplara sebep olur. Bu nedenle bitkisel ilaçlar kulanılmalıdır.
5-) Kabızlığa karşı lifli besinler kulanılmalıdır
6-) Şişkinliğe karşı bitkisel ilaçlar (kimyon, rezene, anason).
7-) İshale karşı doğal ilaçlar kulanılmalı
Bütün bu rahatsızlıkları Gökçek İksiri ve keten gelir, ile tedavi etmek mümkündür.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.