Kaliforniya’daki Berkeley Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre stres faktörünün gelişmesiyle, beyin hücrelerinin büyüdüğü dolayısıyla da öğrenme performansının arttığı tespit edildi.
Günlük koşuşturmalar, iş yükü, geçim derdi derken stresi ister istemez yaşıyoruz. Ancak uzmanlar, kimi stresin sağlıklı olduğunu ve bizi tetikte tutmak için gerekli olduğunu belirtiyor.
Çoğu toplumda stresin sağlıksız olduğu ve vücudumuza zarar verdiği yanılgısı yatıyor.
Uzmanlar, bu algının yanlış olduğunu ve çok stresli olunmadığı zamanlarda, stresi yok etmek için çaba sarf edilmesinin vücuda daha fazla zarar verdiğinin altını çiziyor.
İşte uzanmalara göre, stresin bize sağladığı faydalar…
İş hayatınızda başarılı olmanızı sağlıyor
Fazla stres, tabii ki zarar verecektir ancak çok rahat olmakta size başarı getirmeyecek en önemli unsurlardan bir tanesidir. Fazla rahat olup başarı merdivenlerini tırmanan insanların sayısı çok azdır.
Bu nedenle, stresi maddi ve manevi başarı sağlayacak itici güç olarak algılamaktan vazgeçin.
Hafızayı güçlendiriyor
Stres anında beyin hücrelerinin normalden iki katı boyuta çıkarak büyümesi, hafıza üzerinde de olumlu etkilere neden oluyor.
Prof. Kaufer bu konuyla alakalı şu açıklamayı yaptı, bir hayvan diğer bir yırtıcı hayvandan kaçmayı becerebilirse, bu saldırının nerde ve ne zaman geliştiğini asla unutamaz.Bu şekilde gelecekte yaşanabilecek benzer tehditlere karşı her zaman tetikte olur.
Beynimizin stres anında kuvvetli bir hafızaya sahip olmasının nedeni de budur. Diyerek durumu özetlemiştir.
İyi stres hastalıkları önlüyor
Uzun süren ve kafanızı sürekli meşgul eden stres sağlığınıza elbette olumsuz bir şekilde yansır. Fakat iyi stres kısa sürelidir.
Kısa süreli streste, salgılanan hormonların bağışıklık sistemini güçlendirdiği, böylelikle de birçok hastalığın da gelişimini engellediği anlaşılmıştır.