Çene eklemini oluşturan parçaların uyumsuz hareket etmesiyle ortaya çıkan çene eklemi rahatsızlığı, çene, baş ve boyunda şiddetli ağrı, yeme ve konuşma güçlüğüne yol açıyor. Diş Hekimi Dt. Sinem Karakaş, çene ekleminden çıkan ses nedeniyle, sosyal ve psikolojik açıdan da hastanın hayatını karartan çene eklemi rahatsızlığının, tedavisinde gecikildiğinde bazı türleri için çenenin yerinden çıkmasına yol açabileceğini söylüyor.
UYUMSUZ HAREKET ETME ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIĞINA NEDEN OLUYOR
Çene ekleminin bir kapı menteşesi gibi düşünülebileceğini belirten, Karakaş , bu menteşenin parçaları ile onların arasındaki sürtünmeyi ve travmayı önleyecek yastık işlevi gören parçanın çeşitli nedenlerle birbirleriyle uyumsuz hareket etmeleri sonucunda, çene eklemi rahatsızlığının ortaya çıktığını vurguluyor.
BAŞ VE BOYUNDA ŞİDDETLİ AĞRI SEBEBİ
Çene eklemi rahatsızlıklarının çene ekleminde ve baş boyun kaslarında şiddetli ağrıya, yemek yeme ve konuşma güçlüğüne neden olabileceğini anlatan Dt. Sinem Karakaş, Eklemden fonksiyon sırasında ses çıkması kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyebilir. Toplum içinde yemek yemek bile mahcup edici bir durum olmaya başlayabilir. Bunun yanında tedavi edilmeyen ve şiddeti gittikçe artan eklem hastalıkları eklem yapılarında şiddetli dejenerasyona yol açarak basit yöntemlerle çözülebilecek bir sorunun cerrahi uygulamalarla giderilebilecek şiddetli bir soruna dönüşmesine neden olabilir uyarısında bulunuyor.
ARKA DİŞLERİN KAYBINA DİKKAT!
Hastanın yapısal, nörolojik, vasküler, hormonal ve metabolik özelliklerinin, eklem hastalıklarına olan yatkınlığını etkileyebileceğine işaret eden Karakaş, diğer nedenleri şöyle sıralıyor: Arka dişlerin kaybı, çene yüklemesini artırarak, çene ekleminde rahatsızlığa sebep olabilecek bir faktördür. sedef hastalığı (Psöriazis), hastada çene eklemini de içeren değişikliklere sebep olabilir. Hipotiroidizm hastada kas ağrısına sebep olabilir ve kas ağrısı eklem fonksiyonlarını etkileyebilir. Bu faktörler eklem rahatsızlığına neden olan predispozan faktörler olarak da bilinir. Ayrıca eklem hastalıklarını tetikleyen dış kaynaklı ve iç kaynaklı faktörler de bulunmaktadır.
STRES KRAMPA NEDEN OLABİLİR
Stresle, çene eklemi hastalığı arasındaki ilişkiyi anlatırken, Strese bağlı olarak kişinin kendini kasması ve dişlerini sıkması, yüz ve baş boyun bölgesindeki kaslarda kramp görülmesine neden olabilir. Çene eklemi hastalıkları bunun devamında oluşur diyen Dt. Sinem Karakaş, hastalığın türüne göre hazırlanan eklem splintleri ile, cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın hastalık ilerlemeden tedavinin mümkün olduğunu belirtiyor.
Eklem splintleri, doktorun önerisi doğrultusunda kullanılmalı, tarif edilen egzersizler yapılmalı ve düzenli kontrollere uyum sağlanmalıdır diyen DentGroup Maslak Estetik Diş Hekimi Dt. Sinem Karakaş, eklem splintinin takılmasından 24 saat sonra telefon görüşmesiyle veya yüz yüze ilk değerlendirmenin yapılması gerektiğini, bir hafta sonra yapılması gereken ilk kontrolün ardından, iki hafta sonra ikinci kontrolün yapılabileceğini, sonraki kontrollerin ise genellikle ayda bir yapıldığını söylüyor. Karakaş, Çene hareketlerinizde bir kısıtlılık olmadığında, ekleminizde ağrı olmadığında ve ekleminizden ses gelmediğinde, ayrıca ağız açılırken alt çeneniz sağa ya da sola kaymadan düzgün bir biçimde açıldığında iyileştiğinizi anlarsınız diyor.
ÇENE EKLEM RAHATSIZLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
– Çene fonksiyonu sırasında eklemden ses gelebilir.
– Ağız açılırken alt çene sağa veya sola kayabilir.
– Ağız açıklığında kısıtlılık olabilir.
– Ağız kapalı ya da açık şekilde kilitli kalabilir.
– Yüz ve/veya baş boyun kaslarında ağrı olabilir.
– Kulak çınlaması olabilir.
– Yemek yeme sırasında eklemde şiddetli ağrı olabilir.
– Alt çene hareketlerinde koordinasyon bozukluğu olabilir.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
– Ağzın çok fazla açılmasını gerektirecek hareketlerden kaçınılmalı.
– Ön dişlerle büyük lokmalar ısırılmamalı, çatal bıçak kullanılarak arka dişlerle yemek yenmeli.
– Sakız çiğnemekten kaçınılmalı.
– Sadece tek bir eklemden ağrı geliyorsa özellikle ağrı olan taraftaki dişlerle yemek yenmeli.
– Uyku pozisyonu yan veya yüzüstü değil, sırt üstü olmalı.
– Problemin şiddetine göre bölgenin sıcak tutulması gerekebilir.
– Fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler dişlerle kırılmamalı.
– Çiğnemeye dirençli sert besinlerden kaçınılmalı.
Yazı için teşekkürler, bilgilendirici olmuş
Rica ederiz