Bedenimizin bir duruma karşısında verdiği tepki olan stres, uzun vadede zararlıdır. Gerginlik kaynaklı her tür şeyden uzak durulmalıdır. Çünkü stresin vücudumuza fazla pozitif zararı bulunmaktadır. İşte, stresin vücuda negatif etkileri ve zararları.
Kimi vakit stres faydalıdır, özellikle de bir duruma odaklanma ve risk anında harekete geçme gibi olaylarda. Oysa kesintisiz gerginlik aşağıda olmanın hiçbir faydası bulunmamaktadır. Tersine beden sürekli tepki içinde olduğundan yorulacak ve bu durum sonucunda cisim hastalanmaya başlayacaktır. Çevresel, maddesel ve şehvetli almak üzere 3 çeşitlilik gerginlik vardır.
“Savaş veya kaç”
Vücudumuz bir gerginlik algıladığı süre sinir sistemi “savaş veya kaç” diye uyarılır. Kalp atışlarında hızlanma, kanın fazla pompalanması, kan basıncı yükselmesi, böbrek üstü bezlerinde kortizol salgılanır, gerginlik hormonu adrenalin salgılanır, görünüm kalitesi artması gibi mütenevvi değişimler stres derhal vücutta meydana kazanç. Tüm bunlar sonucunda vücudun adale gücü artar duyuları keskinleşir risk ya da gerginlik yaratan bir şart aleyhinde pozisyon alma sağlanır.
Stres vücuda verdiği zararlar ise şunlardır:
- Baş ağrısı
- Saç dökülmesi
- Fikir sorunları
- Akne
- Sedef hastalığı
- Uykusuzluk
- Yürek krizi
- Astım
- Şeker ve yağ düşüklüğü
- Sindirim sorunları
- Göbeklenme
- Bel ve sırt ağrıları
- Kan Basıncı
- Adrenal yorgunluğu
- Kan şekeri yükselmesi
- Erken yaşlanma
- Bağışıklık sistemi zayıflığı