Tansiyon Nedir?

Tansiyon

Tansiyon Nedir?

Tansiyonun sözlük anlamı gerginlik ve basınç anlamlarına gelmektedir. Sağlık alanında tansiyon önüne ya da arkasına başka kelime eklemeden kullanıldığı zaman atardamarların içerisindeki kan basıncını ifade etmektedir.

Yüksek Tansiyon Nedir?

Dünya Sağlık Teşkilatının ifadesi ve bilimsel araştırmalar sonucunda yaş farkı da göz önüne alınarak yüksek tansiyon sınırında büyük olan tansiyon en fazla 160 mmhg, küçük tansiyonsa en fazla 85mmhg olması gerektiği açıklanmaktadır. Hasta dinlendikten sonra tansiyon ölçümü yapıldığı zaman bu değerlerin üstünde bir değer ile karşılaşılıyor ise hasta yüksek tansiyon hastası olarak görülür.

Yüksek Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?

Yüksek tansiyonun nedenleri arasında, kalp hastalıkları, hormon bozuklukları, böbrek hastalıkları, stresli yaşam tarzı, şişmanlık sayılabilir.

Yüksek Tansiyonun Belirtileri Nelerdir?

En kesin belirtisi uzun süreli devam eden baş ağrısıdır. Baş ağrısı ile beraber kısa süreli burun kanamaları, kalp ağrısı, kulak çınlaması, mide bulantısı dikkat çeken yüksek tansiyon belirtileridir.

Yüksek Tansiyonun Tedavisi

Kesin bir tedavisi olmamakla beraber yaşam boyu kullanması gereken tansiyon ilaçları ile doktor kontrolünde bir beslenme sistemi hastalığın olumsuz etkilerinden koruyabilir. Fazla kırmızı etten ve fazla tuzdan uzak durulması gerekmektedir. Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.

Düşük Tansiyon Nedir?

Sol kabin kanı vücuda pompalamaya çalışırken gereken basıncın düşük olması demektir. Söz konusu olan basınç ölçüldüğü zaman ilk basınç 120 mmhg’den düşük, ikinci basınç ise 80 mmhg’den düşük olması gerekmektedir.

Düşük Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?

Birçok farklı nedeni olabilmektedir. Aç kalmak, adale zayıflaması, stres, ani hareket etmek, böbrek üstü bezlerinin çalışmasında oluşan bozukluklar, beyinde ur oluşumu, kalp hastalıkları gibi nedenler söylenebilir.

Düşük Tansiyonun Belirtileri Nelerdir?

Bayılma, sık sık baş dönmesi, hâlsizlik, mide bulantısı, devamlı yorgunluk, aşırı terleme gibi şikâyetler ile kendisini gösterir.

Düşük Tansiyonun Tedavisi

Tedavisi aynı yüksek tansiyonda olduğu gibi ilk önce hastalığın sebebi tespit edilmeye çalışılır. Sonuca göre hastalığa neden olan etkenler ortadan kaldırılmaya çalışılır. Gün içerisinde birkaç defa duş almak, aç kalmamaya çalışmak, su içmek, tuzlu ayran içmek ilaç tedavisi dışında uygulanabilecek etkenlerdir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.