‘Türkiye’de 20 milyon civarında hipertansiyon hastası var’

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Nefroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Türkiye’de 20 milyon civarında kişinin hipertansiyon hastası olduğunu söyledi.

Üstündağ, TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de en yaygın ve öldürücü sağlık probleminin hipertansiyon olduğunu belirtti.

18 yaşından büyük bireylerin yüzde 30’unda hipertansiyon görüldüğünü ifade eden Üstündağ, ”Ülkemizde 20 milyon civarında hipertansiyon hastası var. Maalesef çok öldürücü bir hastalık, inme geçirenlerin 4’te 3’ü, kalp krizi geçirenlerin yarısı, kan basıncı yükseklikleri zamanında tedavi edilmediği için bu tür hastalıklardan muzdarip olurlar.” diye konuştu.

Hipertansiyonun çok fazla şikayete yol açmayan ”sessiz katil” olduğuna işaret eden Üstündağ, şunları kaydetti:

”Bugün dişiniz ağrısa sabah dişçiye gidersiniz. Mideniz ağrısa doktora gidersiniz ama hipertansiyon çok fazla belirti vermez. Mesela, kapalı yerlerden sıkılırsınız, çok fazla esnersiniz, yüzünüz kızarır, gürültülü ortamlara tahammülsüz hale gelirsiniz. Kulaklarınızda çınlama olabilir. Biraz daha şanslı bir hasta iseniz ensenizden başlayan, omuzlara doğru yayılan baş ağrısından şikayet edersiniz fakat bunların çoğu sizi doktora götürmeye yetmez. Bu şikayetler, birkaç sene devam eder. Sonra kan basıncı, yüksek ve yerleşik hale gelir vücudunuzda. Şikayetleriniz de ortadan kalkar. Eğer önlem almazsanız hipertansiyon, aniden kalp krizi veya inme olarak karşınıza çıkar. O yüzden sessiz katildir ve çok öldürücüdür.”

Üstündağ, sağlıklı bir yaşam için kişi başına günlük tuz tüketimi miktarının en fazla 5 gram olması gerektiğini, obezitenin önüne geçilmesinin ve yürüyüşün hastalığın önlenmesinde etkili olduğunu kaydetti.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.