Uyku eğitimine dikkat!

Uyku eğitimine dikkat!

0-6 yaş arası çocuklardaki uyku düzeni bozukluklarını tamir etmek ebeveynlerin elinde.

Uyku koçluğu, 0-6 yaş arası çocuklarda uyku düzeni bozukluklarının giderilmesine yönelik olarak, çocuğun uyku düzeninin, uykuya dalma alışkanlıklarının, nitelikli uyku için uyku ortamının şartlarının oluşturulmasının, uykuyu etkileyen tıbbi sebeplerinin semptomlarının saptama edilmesinin tamamını içerir. Uyku Danışmanı ve Koçu Seride Samurkaç Karaç, uyku eğitimi hakkında manâlı bilgiler verdi.

Uyku eğitimi denildiğinde çoğu uzmanın aklına, yıllardır farklı bir boyutu görmedikleri, bilmedikleri ve de yenilikleri takip etmedikleri için yalnızca uykuya dalma alışkanlıklarının değiştirilmesi kazanç. Uyku alışkanlıklarının değiştirilmesi, uyku eğitiminin sadece parçalarından biridir.

Uykuya dalma alışkanlıklarını değiştirmek için dünya üstünde uygulanan metotlar iki başlıca psikolojik kuruma dayanır; uyaranı kademeli kes ve uyaranı bir anda kes. Burada hangisinin dürüst olduğu polemiğine girmeyeceğim zira aralıksız uyku açısından tek önemli olan uykuya uyaran olmadan dalabilmeyi öğrenmektir. Hangi uygulamanın dürüst olduğu uzmanın benimsediği ekole, peşine düşüp takip ettiği araştırmalara ve kendi görüşüne göre değişir. Dolayısıyla, mutlak içten diye bir şey yoktur ve olamaz da. İki bebekten birini bir metotla, ikincisini diğer metotla uyutup fanusa koyup yaşları büyüdüğünde fanustan çıkarıp anneleriyle aralarında güven bağı zedelendi mi, kendilerine güvenleri az mı ve bunun gibi soruları cevaplayamayacağımıza ve tüm bebekler maruz kaldıkları tavır biçimlerinin tamamından etkilenerek büyüdükleri için mutlak dürüst yok, oysa varsayımlardan ve yorumlardan oluşan ayrı düşünceler olabilir.

NEREDE YATTIĞI MANÂLI Mİ?
Hayır. Ailenin tercihine kadar bebek kendi odasında, anne odasında bulunan yatağında veya anne yatağında yatabilir. Eğer tek başına anne yatağında uzanmak gece boyu aralıksız uykuyu getirseydi, tüm ebeveynlerin işi çok kolay olurdu. Fakat ne var oysa aynı yatakta yatmalarına karşın gecede birçok kere kalkan annelerin olduğunu da biliyoruz.

GECE BESLENMEYİNCE GÜNDÜZ EMMEDEN KESİLİR Mİ?
Hayır. Çocuklar, gece uyutulma şekilleriyle, gündüz uyutulma şekillerini birbirinden ayırt ederler. Dolayısıyla, gündüz emzirerek uyutmaya devam ederken akşam uyuturken ve gece içinde emmenin vasıta olmadığı bir düzende bebeğinizi uyutabilirsiniz.

Uykuya yatarken, doğru uykuya dalma alışkanlığının olması çağırmak, gündüz bebeğinize sarılmayacağınız, emzirmeyeceğiniz, sevginizi vermeyeceğiniz anlamına gelmez. Zaten eğer kurnaz olduğu zamanlarda bu ihtiyaçlarını karşılamıyorsanız gece istediğiniz değin yanınızda yatırın, emzirerek uyutun, hep bir tarafı yetkisiz kalacaktır. Her şeyin dürüst zamanı vardır. Bebeğinizin uyanık olduğu zamanlar aranızdaki sevgi ve güven bağının sağlam temellere oturmasını temin etmek için size çoğu olanak tanır.

DELİKSİZ AKTARMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?
Bunun onlarca cevabı var. Bunlardan en önemlisi, bitkinlik hormonu olan kortizol, uykusuzluk durumunda da salgılanır. Kortizol seviyesi yukardayken melatonin hormonu yani sevinç, ağırbaşlılık hormonu doğal olarak salgılanamaz. böylece de gece kaliteli bir uyku uykusuz bebeklerde ve çocuklarda gündüz genel olarak fazla hareketlilik, hırçınlık, mız mız olma halleri görülür. Hem, uykunun kesintiye uğraması sebebiyle yalnızca uykunun açıklanmış safhalarında salgılanan, bir takım yükselme hormonları da dahil çoğu hormon salgılanamaz. Bu da bebeğin sağlığına sırık olmasa bile dolaylı olarak etki eder. En basitinden kortizol hormonu bağışıklık sistemini zayıflatır ve bebekler hastalıklara daha açık hale gelirler.

Altı aydan büyük çocuklar gece sürekli uyuyabilir. Bunu ne şekilde sağlayacağına ebeveynler karar verir. Burada kayda değer olan beslenmeden sonraki en önemli gereklilik olan kaliteli uykunun içten bir şekilde karşılanmasının sağlanmasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.