Tanı koyulmuş hasta sayısının çok az olmasına karşın 1 milyon 500bin kişinin uyku apnesi olduğu biliniyor.
Türkiye’de, resmi verilere göre 1.5 milyon uyku apne sendromlu kişi bulunuyor.Buna rağmen uyku apne tanısı konulmuş hasta sayısı çok az. Tanı konulmuş kesin hasta sayısını bilemiyoruz. Avrupa’daki durum da ülkemizdekine benzer.
Uykuda tekrarlayan üst solunum yolu tıkanmalarıyla karakterize ve sıklıkla kandaki oksijen oranının azalmasıyla birlikte görülen durumun Obstrüktif Uyku Apne Sendromu olarak tanımlanıyor.
Uyku apnesinin önemli bir sağlık sorunu düzensiz nefes alış verişi ve nefes durmasının şiddetiyle bağlantılı olarak vücut oksijen eksikliği yaşar. Oksijen sağlıklı yaşamın en vazgeçilmez ihtiyacıdır. Tüm sistemlerin sağlıklı yaşam için oksijene ihtiyacı vardır.
Erkekler, daha şanssız.
Türkiye’de, resmi verilere göre 1.5 milyon uyku apne sendromlu kişi bulunuyor. Buna rağmen uyku apne tanısı konulmuş hasta sayısı çok az. Tanı konulmuş kesin hasta sayısını bilemiyoruz. Avrupa’daki durum da ülkemizdekine benzer.
Uyku apne sendromunun, erkeklerde daha sık görülüyor.
Erkekler, bu hastalığın görülmesi noktasında biraz daha şanssız. Kadınlar ise hastalığa menopozdan sonra biraz daha yatkın oluyor ve hastalık bu dönemden sonra biraz daha artıyor. Uyku apne sendromu, yeni doğandan başlayarak 100 yaşındaki kişiye kadar herkeste olabilir.