Variz nasıl oluşur?
Toplar damarlar kanı kalbe taşırken, yerçekimi kuvvetine karşı koyabilmeleri gerekir. Buda kalbin kanı sürekli pompalaması nedeniyle boşalan karıncığa kan dolar. Bir diğer faktörse baldır ve bacak kasları kanın yukarı pompalanmasında yardımcı olur. Venlerin genişlemesi nedeniyle sibop şeklindeki kapakcıklar artık tam olarak kapanmaz ve kanın geri akışıda önlenemez. Böylece venler üzerinde büyük basınç oluşur ve bu zamanla venin açılmasına (genişlemesi) neden olur ve böylece variz ortaya çıkar.
Varizin primer (birinci) ve sekondor (ikici) variz olmak üzere ikiye ayrılır. Tıp uzmanları varizin % 90 oranında primer variz ve % 10?u sekondor varizden oluşur. Primer varizin sebepleri kısmen bilinemekte ve acıklanmakta ve bazı faktörlerden bahsedilmektedir. Sekondori varize ise ventrombüsün (toplar damarda oluşan pıhtılaşan) sebep olduğu bilinmektedir.
Primer varizin oluşmasındaki etkenler:
1-) Hormon: Kadınlık hormonlarından östrojen nedeniyle toplar damarlar (venler) gevşer ve variz ortaya çıkar.Bu nedenle kadınlarda variz erkeklere göre daha çok görülür. Hamilelik döneminde kadınlardaki östrojen hormonu artığından hamilelerde variz daha çok görülür. Doğumdan sonra ötrojen oranı tekrar normal seviyeye düştüğünden varizlerde hamilelikten sonra genellikle geçer.
2-) Hareketsizlik: Oturarak veya ayakta çalışmak zorunda olanların kasları gevşer ve buda varize sebep olur. Oturarak çalışanların dizboynundada variz oluşur.
3-) İrsi nedenlerle aradolu gevşek olduğundan variz görülür.
4-) Alkol kasların gevşemesine neden olur ve bu nedenle variz ortaya çıkar.
5-) Kadınların ilaç almaları, özeliklede doğum konturol hapı varize sebep olur.
6-) Ayrıca şişmanlık, yaşlılık ve sigara damar sertliğine sebep olur ve buda damarların elastikliğini kaybeder ve varize neden olur.
Varizin belirtileri (semptom):
1-) Bacaklarda ağırlık, yorğunluk ve gerginlik hissi
2-) Ayaklarda gerginlik, basınç veya sıcaklık hissi
3-) Ayak bileği çevresinde şişmesi, venin çevre dokulara sıvı sızdırdığının işaretidir.
4-) Variz olan yerin çevresindeki deride kaşınma, ve renk değiştirme görülür.
5-) Bacak ve baldırda daha küçük venlerde görülen varize varix denir
Ne yapılmalıdır?
1-) Sıcak duş veya banyodan sonra mutlaka soğuk su ile çok kısa bir duş alınmalı, şayet bunu yapamıyorsa belden aşağısını veya en azından baldırlar ve ayaklar soğuk su ile yıkamalıdır. Böylece sıcak su ile gevşeyen kaslarda kan yoğunlaşır, buda beyin ve kalpte kanın azalması demektir, neticede beyin kanaması veya kalp krizine sebep olabilir.
2-) Spor yapmak, böylece kaslar hareketlilik ve dinamizim kazanır.
3-) Akşamları bacakları yukarı komalı
4-) Şişmanların zayıflaması
5-) Alkolden uzak durulmalı
6-) Ayakta veya oturarak çalışanların arada bir ayak parmakları üzerine basarak ayaklarını salamalılar.
Varizin tedavisi.
Günümüzde varize karşı atkestanasi-, ölmezdiken-, karabuğday-, ve sarı yoncadan damlalar ve merhemler yapılmıştır. Varize karşı ZYE-, ölmezdiken-, atkestanesi-, sarı yonca-, karabuğday-, preparatları, Gökçek Tonik ve Gökçek iksirini kulanılır. İlerlemiş olan rahatsızlıklara karşı ise Gökçek İksiri uygundur. Tabii doğru beslenmekte çok önmelidir.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.
bende sağ ayaqımda damar genişlemesi var 3 sene olarki öle davam edir bunun eks tasirleri varmı?