Dolaşım Sistemi Nedir?
Sindirilmiş besin maddelerinin ve oksijenin hücrelere ulaştırılmasını ve hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin hücrelerden uzaklaştırılmasını sağlayan sisteme dolaşım sistemi denir. İnsanda kan dolaşımı sistemi; küçük kan dolaşımı ve büyük kan dolaşımı olmak üzere iki kısımdan oluşur.
Dolaşım Sisteminin Görevleri:
Sindirim sistemitarafından sindirilen besinleri ve solunum sistemitarafından sağlanan oksijeni hücrelere ulaştırmak ve hücrelerden aldığı atık maddeleri boşaltım sistemine, karbondioksiti ise solunum sistemine geri götürerek vücuttan uzaklaştırlmasını sağlamaktır. Ayrıca, vücut sıcaklığını ve pH’yi dengelemeye yardımcı olur.
Dolaşım Nasıl Gerçekleşir?
İnsan dolaşım sisteminde kan bir tam dolaşımda kalpten iki kez geçer. Küçük dolaşım kanı kalp ile akciğer arasında taşır; sistemik dolaşım yani büyük dolaşım da kanı kalp ile vücudun diğer bölümleri arasında taşır.
Vücut dokularından dönen kan kalbin sağ kısmından akciğerlere, karbondioksitten temizlenip oksijen kazanması için, pompalanır. Akciğerlerden gelen oksijenli temiz kan da tekrar vücuda pompalanmak üzere kalbin sol kısmına gönderilir ve böylece küçük kan dolaşımı tamamlanmış olur. Kalbin sol kısmına gelen taze kan da vücuda yayılmak üzere büyük damarlara pompalanır ve bu döngü bu şekilde devam eder.
Dolaşım Sistemi Organları Nelerdir?
Dolaşımı sağlayan organ ve yapılar; kalp, kan ve kan damarlarıdır.
Damar Çatlaması, Damar Genişlemesi, Damar İltihabı, Damar Sertliği, Damar Tıkanıklığı, Kalbin Hızlı Atması, Kalp Ağrısı, Kalp Büyümesi, Kalp Çarpıntısı, Kalp Krizi, Kalp Ritim Bozukluğu, Kalp Romatizması, Kalp Sıkışması, Kalp Spazmı, Kalp Yetmezliği, Kolesterol, Tansiyon Düşüklüğü, Taşikardi, Varis veYüksek Tansiyon en sık rastlanan dolaşım sistemi hastalıkları olarak sayılabilir.