Evet, işte insanoğlunun merak etmesi gereken konulardan bazıları:
Ancak geçim sıkıntısı, yaşamın getirdiği zorluklar, böyle konulara kafa yormayı engelliyor.
Çokbilmiş geçinen insanlar kendi vücutlarını tepeden tırnağa bildiklerini söylerler. Ancak bunun mümkün olmadığı, aşağıdaki bilgileri okuyunca ortaya çıkacak.
Evet, vücudumuz hakkında ne kadar bilgimiz var?
Bir internet sitesinde yer alan habere göre, vücudumuz hakkında bizi şaşırtacak 16 olağanüstü gerçek varmış.
İşte o gerçekler:
1. Döküntü: Evde tüy dökme derdinden şikâyetçi olan sadece evcil hayvanlarımız değilmiş. İnsanlar her saat yaklaşık 600 bin deri parçacığı (partikülü) döküyormuş. Bu her yıl yaklaşık 680 gram tutuyor, bu nedenle ortalama bir insan 70 yaşına kadar yaklaşık 48 kg deri döküyormuş.
2. Kemik sayısı: Yetişkinlerde bir bebekten daha az kemik bulunuyormuş. Ne o inanamadınız değil mi? Doğduğumuzda 350 kemiğe sahip oluyormuşuz, ancak gelişim süreci boyunca kemikler eriyip birbiriyle kaynaşıyor ve yetişkin olduğumuzda sadece 206 kemiğimiz kalıyormuş.
3. Yeni mide: Mide mukozasının dış tabakası ömrü çok kısa olduğu için 3-4 günde yenilendiğini biliyor muydunuz? Eğer yenilenmeseymiş, midemizdeki yiyecekleri hazmetmek için kullanılan güçlü asitler, aynı zamanda midemize de zarar verecekmiş.
4. Koku hatırlama: Burnumuz köpekler kadar hassas değilmiş. Ancak 50 bin farklı kokuyu hatırlayabiliyormuş.
5. Uzun bağırsaklar: İnce bağırsağın uzunluğu yetişkin bir insanın boyunun yaklaşık 4 katı kadar uzunluktaymış. Eğer ince bağırsaklarımız geriye doğru katlanmasaymış, 5-6 metrelik uzunluğu karın boşluğuna sığmazmış.
6. Bakteri: Bu cilt için gerekliymiş. İnsan vücudunda cildin her santimetre karesinde yaklaşık 32 milyon bakteri yaşıyormuş. Bunların büyük bir çoğunluğu zararsızmış
7. Dil izi: Hani dil çıkartıp gezenler var ya, işte onların kimliklerini belirlemek çok daha kolaymış! Eğer kimliğimizi saklamak istersek, dilimizi çıkarmamalıymışız. Parmak izine benzer şekilde, herkes tek ve benzersiz bir dil izine sahipmiş.
8. Vücut kokusunun kaynağı: Koltuk altı gibi kokan ayakların kaynağı termiş. İnsanlar ayaklarından da terlermiş. Bir çift ayak 500 bin ter bezine sahipmiş ve günde yarım litre ter oluşturabiliyormuş.
9. Hapşırma hızı: Hapşırık havada saatte 161 km hızla gidebiliyormuş.(Roberto Carlos’un şut hızından epey fazla. Onun şutu 130Km.) Bu nedenle hapşırınca burnumuz ve ağzımızı kapatmalıymışız. (Zaten görgü kuralı olarak yapmamız gereken bir hareket)
10. Kan aralığı: Eritrosit olarak bilinen kan hücreleri bikonkav (iki yanı çukur) diskler şeklindeymiş. Kan uzun bir yolda seyahat edermiş. İnsan vücudunda yaklaşık 96 bin 560 km kan damarı bulunuyormuş. Çok çalışkan olan kalp her gün damarların içine 7 bin 571 litre kan pompalıyormuş.
11. Tükürük miktarı: Elbette kimse tükürüğünün içinde yüzmek istemeyebilir. Ancak aksini düşünen varsa, denemesi bedava. Eğer tükürüğümüzü biriktirirsek, bir ömür boyunca 25 bin litre tükürük üretebilirmişiz. Tabi bu miktar da 2 yüzme havuzunu doldurmaya yeter.
12. Horlama sesi: 60’lı yaşlarda, erkeklerin yüzde 60’ı ve kadınların yüzde 40’ı horluyormuş. Horlama ortalama 60 desibelken, horlama seviyesi bazı kişilerde 80 desibelin üzerine çıkabiliyormuş. 80 desibel seviyesindeki ses havalı matkabın çıkardığı ses kadar yüksekmiş. Bildiğiniz gibi, 85 desibelin üzerindeki sesler insan kulağına zarar veriyor.
13. Saç rengi ve sayısı: Sarışınlar daha eğlenceli olabilir ya da olmayabilir, ancak sarışınlar kesinlikle daha fazla saça sahiplermiş. Saç rengi, saçımızın ne kadar sık olduğunu belirlememize yardımcı oluyormuş. Buna göre sarışınlar en üst sırada yer alıyormuş. Bir insanda ortalama 100 bin saç kılı bulunurken, sarışınlarda bu sayı ortalama 146 bin. Siyah saçlı insanlar yaklaşık 110 bin saç kılına sahip, kahverengi saçlı insanlarda ise 100 bin saç kılı bulunuyormuş. Kızıl saçlı insanların ise saç kılı daha az yaklaşık 86 bin kadarmış. (Saçları dökülmüşler hakkında bir bilgi yok. Bir insanın kel sayılması için başında ne kadar saç olmalı veya olmamalı?)
14. Tırnak gelişimi: Eğer el tırnaklarımızı ayak tırnaklarımızdan daha sık kesiyorsak, bunda şaşıracak bir durum yokmuş. Bu insanın doğasında olan bir olguymuş ve doğalmış. El tırnaklarımız daha çok kullanıldığı için daha hızlı uzuyorlarmış. Elimizin tırnakları 0, 5 – 0, 6 mm hızla uzarken, Ayak tırnaklarının uzama hızı bunun dörtte biri kadarmış. Yani el tırnaklarımızı kesmezsek yılda 2, 5 – 3, 0 santimetre uzunluğa ulaşabilirmiş. En hızlı uzayan tırnak orta parmağın tırnağıymış.
15. Baş ağırlığı: Bildiğiniz gibi bebekler doğduklarında başlarını tutamazlar. İnsan başı doğduğunda vücudumuzun toplam uzunluğunun dörtte biri kadarken, yetişkin olduğumuzda bu oran toplam uzunluğumuzun 8’de birine ulaşırmış.
16. Uyku ihtiyacı: Haftalarca bir şey yemezsek ölmezmişiz, fakat 11 günden sonra uykusuzluğa dayanamazmışız. Eğer denemek isterseniz, 11. günden sonra, sonsuza kadar uyup kalabilirmişsiniz.
Yeteri kadar aydınlandığınız düşüncesiyle, herkese sağlıklı yaşam dileklerimle.