Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zika virüsünün ilk defa 1947’de Uganda’nın doğusunda Zika ormanlarında bir maymunda keşfedildiğini ve virüse de bu ormanın adının verildiğini belirtti.
Virüsün sivrisinek ısırması yoluyla insanlara bulaştığını anlatan Hatipoğlu, enfekte olmuş sivrisinek ısırmasından 2 ila 7 gün sonra hastalık semptomlarının başladığını, virüsün ateş, döküntü, baş ağrısı, kusma, eklem ağrısı ve kırmızı gözler gibi belirtiler gösterdiğini ifade etti.
Hastalığın sağlıklı kişilerde genellikle hafif geçirildiğini ve bir hafta sürdüğünü aktaran Hatipoğlu, şöyle dedi:
“Normal kişilerde ciddi tablo oluşturmayan virüs, gebelere bulaştığında doğacak çocuklarda ciddi anomalilere sebep olmaktadır. Bu nedenle enfeksiyon görülen ülkelere seyahat edecek hamilelere ‘Gitmeyin’ diyemeyiz, fakat risk altında oldukları için olayı iyi irdeleyip dikkat etmeleri gerekiyor. Virüs, yeni doğanlarda beynin yetersiz gelişime yol açabilen, başta küçük kafa olmak üzere değişik anomalilere neden olabilmektedir.
Türkiye’de Zika virüs enfeksiyonu yoktur
Enfeksiyona karşı, hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek ısırıklarından korunulması gerektiğinin altını çizen Hatipoğlu, “Bunun için de uzun kollu giysiler ve pantolon giyinmeli, sivrisineklerin kolay giremeyeceği yerlerde konaklanmalıdır. Konu hakkında Sağlık Bakanlığına bağlı Genel Müdürlüğümüzün 7 gün 24 saat hizmet veren 444 77 34 nolu Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’ndan ve Seyahat Sağlığı merkezlerimizden bilgi alınması mümkündür. Türkiye’de Zika virüs enfeksiyonu yoktur” diye konuştu.